Er kvinder mere tiltrukket af mænd med tatoveringer?

Prostock-studio/
kilde: Prostock-studio/

der var en tid, hvor tatoveringer blev betragtet som tabu, men den tid er længe forbi. I Storbritannien, en anslået 20 millioner mennesker sport mindst en tatovering, næsten en af hver tre indbyggere i mit moderland — måske ikke overraskende i betragtning af at navnet “Storbritannien” kommer fra det gamle keltiske for “det tatoverede folk.”

artiklen fortsætter efter reklame

i Amerika er det ikke meget anderledes. For et årti siden fandt en Kirkestol rapport, at 40 procent af millennials i Han USA havde en tatovering, og jeg formoder, at antallet kan have sneget sig højere siden da.

min egen søster er en tatovør, sværtet op fra top til tå (bogstaveligt talt), men jeg har aldrig gået under nålen selv og har svært ved at forstå, hvorfor nogen ville. For mine øjne ser omkring 95 procent af tatoveringer skidt ud, plus de er permanente — medmindre du vil sætte dig igennem flere sessioner af laserbehandling, som er dyrere og smertefulde end at få en tatovering i første omgang.

men måske er smerten en del af punktet …

et signal om styrke?

evolutionære biologer har teoretiseret, at tatoveringer er en måde at signalere, hvor hårde vi er. I præindustrielle samfund er tatovering mere smertefuld og farligere end i moderne samfund. Piercing huden udsætter modtageren af en tatovering for infektion, og kun dem med de stærkeste immunsystemer kan komme igennem processen med deres helbred intakt.

så tatoveringer kan være det menneskelige svarende til en påfugls prangende hale — et dræn på kropslige ressourcer, der reducerer overlevelseschancerne, men annoncerer for potentielle kammerater (og rivaler), at du er hård nok til at modstå handicap.

i et forskningsartikel, der for nylig blev offentliggjort i tidsskriftet Personality and Individual Differences, forsøgte forskere fra Polen at teste denne teori: Ses mennesker med tatoveringer som mere attraktive, sunde og dominerende?

artiklen fortsætter efter reklame

Andrej Galbarcsyk og Anna Lynkij fotograferede ni shirtløse mænd, hvoraf ingen havde en tatovering. Derefter fik de en professionel til at tilføje et abstrakt tatoveringsdesign til billedet af hver mands arm.

flere hundrede mandlige og kvindelige frivillige blev vist disse billeder og bedt om at bedømme dem for tiltrækningskraft, sundhed, maskulinitet, dominans og aggression. De frivillige vurderede også, hvor god en partner og far de troede, at hver mand ville gøre.

resultaterne

kvinder troede, at mændene så sundere ud med en tatovering, som understøtter biologernes teori. Tatoveringer fik dog ikke en mand til at se mere eller mindre attraktiv ud. Kvinder troede, at tatoverede mænd ville være værre partnere og fædre end mænd uden tatoveringer, måske fordi tatoveringer signalerer impulsivitet og tilbøjelighed til risikotagning-næppe de egenskaber, som de fleste kvinder prioriterer i en langsigtet partner. Både mænd og kvinder var enige om, at en mand med en tatovering så mere maskulin, dominerende og aggressiv ud.

forskerne konkluderede, at “tatoveringer kan have en dobbelt funktion: de påvirker kvindelig præference, men er sandsynligvis også vigtige i mandlig-mandlig konkurrence.”

jeg spekulerer dog på, om resultaterne delvis kunne forklares med den type mænd, de fotograferede. Prøvebilledet, der optrådte i deres forskningsartikel, viste en atletisk ung mand. Hvis de andre modeller, der blev fotograferet, var tilsvarende buff, kunne dette være et problem. Tatoveringer er så kulturelt fyldt med information, at det er muligt, at den samme tatovering kunne kommunikere forskellige meddelelser, afhængigt af bærerens alder, fysiske tilstand eller andre variabler, som forskerne ikke undersøgte.

artikel fortsætter efter annonce

hvad mere er, enhver, der har besøgt en tatoveringslokale, ved, at antallet af tilgængelige tatoveringsdesign er næsten ubegrænset. Det betyder, at det er meget vanskeligt at konkludere fra en undersøgelse, om tatoveringer som helhed har en forudsigelig effekt på, hvordan en person opfattes.

men i det mindste ser det ud til, at jeg måske har haft ret til at give afkald på nålen. Jeg ønsker ikke rigtig at blive betragtet som mere aggressiv eller en dårlig indsats for en langsigtet partner, og hvis jeg vil fremstå mere sund, vil jeg sørge for at spise min fem om dagen…

Merlijn Hoek / Flickr
det synes at have arbejdet for denne fyr.
kilde: Merlijn Hoek / Flickr

for en lydversion af denne historie, Se 14 februar 2017 episode af psykologi af attraktivitet Podcast.

Støt mig på patreon.com / psykologi og modtage bonus podcasts og blogs.