Hvorfor smadres flasker Champagne på nye skibe?

før et skib glider fra sin kaj i vandet, skal det først blive ramt af en flaske sprut, normalt champagne. Her er historien og fysikken om at smadre nogle boblende og lancere et skib.

Launch Party

traditionen med at døbe et nyt skib til held og lykke og sikker rejse går langt tilbage. Mange gamle søfarende samfund havde deres egne ceremonier for at lancere et nyt skib. Grækerne bar oliventræskranse rundt om hovedet, drak Vin for at ære guderne og hældte vand på den nye båd for at velsigne den. Babylonierne ofrede en Okse, tyrkerne ofrede et får, og vikingerne og Tahitierne ofrede menneskeblod.

disse begivenheder havde næsten altid en religiøs tone for dem, og navnet på en begunstiget Gud eller havets gud blev ofte påberåbt. I middelalderen gik to brodere ofte ombord på britiske skibe inden deres jomfrurejse for at bede, lægge hænderne på masterne og drysse helligt vand på dækket og bøje sig.

det religiøse aspekt ved skibsdåb døde i det protestantiske Europa efter reformationen, især i Storbritannien. Et medlem af royalty eller adel ville i stedet slutte sig til besætningen til en verdslig ceremoni med at drikke fra Den “Stående kop”—en stor bæger, normalt lavet af ædle metaller og udstyret med en fod og et låg—og højtideligt kalde skibet ved hendes navn. Efter at have taget en drink, hældte den præsiderende embedsmand den væske, der var tilbage på dækket eller over buen, og kastede derefter koppen over siden af fartøjet for at blive fanget af en heldig tilskuer (eller synke ned i havet). Da Storbritannien blev en maritim magt, og dens voksende flåde krævede flere skibe, faldt praksis med at kassere de dyre kopper ud af favør. I et stykke tid blev de fanget i et net til genbrug, men til sidst blev hele ceremonien erstattet af brud på en vinflaske over skibets bue.

drikkevarevalg

Skibsdåb i det unge USA lånt fra moderne engelsk tradition. Lanceringen af USS forfatning i 1797 omfattede kaptajnen bryde en flaske Madeira vin på sin bue. I løbet af det næste århundrede forblev ritualet om at bryde eller hælde noget “dåbsvæske”, men selve væsken varierede vildt. USS Princeton, Raritan og Shamrock blev alle døbt. USS nye Ironsides blev dobbeltdøbt, først med en flaske brandy og derefter med Madeira. Andre skibe var teetotalere og blev lanceret med vand eller druesaft. USS Hartford blev døbt tre gange med vand fra Atlanterhavet, Connecticut-floden og Hartford Spring. USS Kentucky blev lanceret med kildevand af hendes officielle sponsor, men da slagskibet gled i vandet, tilskuere gav hende en dåb, der passer mere til hendes navnebror og basede små flasker bourbon mod hendes sider.

det er ikke klart, hvordan champagne kom til at være den foretrukne væske. Sekretæren for flådens barnebarn døbte USS Maine, flådens første stålslagskib, med champagne i 1890. Skiftet til den særlige mousserende vin kunne have været beregnet til at falde sammen med den nye æra af stål, eller det er måske bare lige kommet på mode på grund af tilknytning til magt og elegance.

da forbuddet trådte i kraft i USA, blev skibe ædru igen og blev lanceret med vand, juice eller i mindst et tilfælde æblecider. Champagne kom tilbage med passagen af det 21.ændringsforslag og har siddet fast siden.

Heavy Hitter

champagneflasker er dybest set spritfyldte tanke. De er nødt til at stå op for det enorme pres, vinen skaber inde i dem, så deres glas er meget tykt, og det er ikke nogen let opgave at bryde dem. Men som Mark Miodovnik, en materialeforsker ved King ‘ s College London, fortalte BBC, tager det kun en lille defekt, en lille ufuldkommenhed i glasset, for at kompromittere en flaskes styrke. Han påpeger, at større flasker har en højere sandsynlighed for en naturlig defekt, men enhver størrelse flaske kan prodded langs mod brud, hvis vinen har større bobler, og dermed mere indre tryk. Hvis du nogensinde finder dig selv fast ved at døbe et skib med en flaske, der kan slå, p&o (British shipping and logistics company) formand Sir John Parker, citeret i samme stykke, foreslår at score flasken med en glasskærer til at svække den.