Hvordan Kan Jeg Stoppe Min Stemme Fra At Ryste?

tillid kommer fra det latinske ord confidere – hvilket betyder at stole på. Men hvordan kan du stole på dig selv, når dine ord fejler dig lige i det øjeblik du har mest brug for dem? Hvordan kan du stole på dig selv, hvis din stemme ryster? Eller hvis du går blank i rampelyset for et publikums opmærksomhed? Hvordan kan du stole på dig selv, hvis du ikke kan stole på din egen stemme?

stemme er kanariefuglen i nervesystemets mine. Rystelser, knirker og rysten er et tegn på omverdenen af nerverne inde i dig. Du bemærker nerver hurtigt i din egen stemme og også i andres stemmer. Pres kan påvirke vores stemmer forskelligt-og det har meget at gøre med adrenalin. Ledetråden er i kroppens reaktion på en opfattet trussel – kamp eller flugt. Nogle mennesker taler meget hurtigt, når de bliver nervøse. Dette er flyresponsen: ‘løb væk!’siger dit nervesystem,’ hurtigere!!’Nogle er pludselig for høje:’ kæmp!’siger dit nervesystem. Nogle går helt blanke, og ordene kommer simpelthen ikke. Dette er “fryse” immobilisering; dit nervesystem fortæller dig at ‘shh’ og skjule.

alle disse reaktioner er dybt uhensigtsmæssige for din konference Tale eller dit store møde selvfølgelig. Det er ikke underligt, at disse svar får os til at føle, at vi er dårlige, usikre talere. Men det behøver ikke at være sådan. Bevæbnet med din forståelse af dit instrument og en forståelse af, hvad du skal gøre, når shakes sker, kan du begynde at tage kontrol over disse irriterende stressresponser, når du taler.

der er ikke sådan noget som en født højttaler

hvis din stemme har svigtet dig i fortiden, frygter du rystelser og knirker, som du udsender under pres. Tillid læres, ikke medfødt. Der er ikke sådan noget som en ‘født’ højttaler. Det er hvad du gør, dag ind, dag ud, der gør dig selvsikker, ikke hvem du er. I 30 år af mit liv var jeg ikke en selvsikker taler. Jeg skyndte mig, ummed og bekymret. Men støt, ved hjælp af de færdigheder, jeg vil vise dig, fandt jeg ud af, at min selvtillid som taler voksede. Jeg begyndte at finde en ny normal, som tillod mig at føle mig rolig og i kontrol i rampelyset. Når du håndterer disse øjeblikke godt, åbnes døre. At dukke op med dristighed og mod i situationer, der plejede at skræmme dig, giver dig mulighed for at træde op. Du skiller dig ud. Folk lytter. Kritiske forbindelser er lavet. Rygtet kommer rundt.

hvis du vil overvinde stemmen ryster og knirker, skal du gøre to ting. Du er nødt til at forstå instrumentet – hvis du ved, hvordan det fungerer, kan du bruge det med bevidst kontrol, og du skal vide, hvordan du trækker vejret, når frygt rammer. I det væsentlige fungerer din stemme lidt som en guitar – den har strenge; hitteren, der vibrerer strengene; og kroppen resonerer lyden. Instrumentet til din stemme er ens: det har en streng – dine vokale folder; der er en hitter – luften, der kommer ud af dine lunger, understøttet af kroppens muskler; der er en resonator-din krop. Luften strømmer ud af lungerne, rammer strengene i vokalfoldene, som vibrerer, så resonerer kroppen lyden, og talemusklerne former den.

åndedræt og stemme er hovednøglen til din ro

stemme er åndedrætsluft. Dine pauser er en chance for at trække vejret. Når du reflekterer over dette, kan du indse, at det snarere er en stor stressor for dit system, at tale med et publikum kan også berolige dit nervesystem. I sin bog følelsen af hvad der sker, forklarer bevidsthedsforskeren Antonio Damasio, at selvom ‘vi er lige så effektive til at stoppe en følelse som vi er til at forhindre en nys’, er der et område i vores nervesystem, vi kan kontrollere: ‘en delvis undtagelse fra den ekstremt begrænsede kontrol, vi har … vedrører åndedrætskontrol, som vi er nødt til at udøve en frivillig handling, fordi autonom åndedræt og frivillig vokalisering til tale og sang bruger det samme instrument. Det hele går tilbage til, hvordan strubehovedet udviklede sig for at give os mulighed for at tale. Stemmefoldene var oprindeligt vagthuset for lungerne – for at stoppe mad, der gik ned på den forkerte måde. Fordi tale er bevidst, i modsætning til vejrtrækning, som er ubevidst, måtte vi få en vis bevidst kontrol over vores nervesystem.

når du får hovedet omkring det, er det stort. De fleste mennesker frygter at tale, fordi de ikke har meget bevidsthed om, hvad der sker, og det hele føles temmelig ude af kontrol. Men når du har den bevidsthed og færdigheder, som vi bygger i denne bog, udvikler du ikke kun kontrol over stemmen, men som Damasio antyder, udvikler du også et minimum af kontrol over nervesystemet. At tale kræver bevidst kontrol. At tale kræver ånde. Så taler er en af de få måder, du kan bevidst styre dit system. I stedet for at stresse dig ud, når du ved, hvordan man taler med kontrol, kan det faktisk berolige dig. Du skal blot forstå, hvordan du forbinder åndedræt og tale.

Tal med gamle venner

at finde ro og selvtillid, når du taler snarere tak ryster og knirker, er faktisk grundlæggende enkel. Kvaliteten af dit åndedræt er nøglen til roen i din stemme og også rigdommen i din stemme. Svaret er i forskellen mellem, hvordan vi holder pause for åndedræt, når vi chatter med venner, og hvordan vi har tendens til at skynde os og gispe vejret i fjendesystemet. Vi gisper ikke efter vejret i samtaler med vores kære venner. Vi trækker vejret på en afslappet måde-lav og bred, membran. Vi trækker vejret ind i vores egen tid, vi skynder os ikke, vi løber ikke tør for vejret. Hvis vi mestrer denne vejrtrækning under pres, falder stemmen på plads.

og det bedste sted at starte med at finde roen og tilliden i din stemme er ved at skære denne “gisp” ud – den støjende brystånd, du hører i nervøse højttalere. Gispende ånde i hørbart via bryst og skuldre tager dig direkte til Fjende, fordi det er, hvad vi gør, når vi er nødt til at gå i panik eller løbe væk. Det er anstrengende, og det understreger dit system med det samme. Selvom jeg vil have dig til at undgå gispen, når du taler, er det nyttigt først at identificere, hvordan det føles, så du ved, hvad du ikke skal gøre. Jeg vil have dig til at gøre dette nu: Træk vejret ind ved at løfte dine skuldre og bryst og gispe det ind i munden. Bemærk, at det har en effekt på, hvordan du har det – du kan begynde at føle dig mere stresset, dine tanker kan være hurtigere. Hvorfor? Kroppen ved dette som panik vejrtrækning og begynder at skabe panik tænkning. Dette fører hurtigt til hurtig panik tale. Nøglen til gispen er, at du trækker luft hurtigt ind gennem munden, når du taler. Så logisk er den enkleste måde at skære gispen på at lukke munden, mens dette sker. Når du gør dette, bliver det lettere at tage et afslappet åndedrag under pres. Tag en dejlig, ekspansiv, all-the-time-in-the-verden ånde, snarere end det forhastede ‘tinned breath’ (som John Betjeman kaldte det), som vi gør, når vi føler os spændte. Sådan gør du:

  • for det første, hvis du ikke er sikker på, om du gisper eller ej, skal du optage dig selv, når du taler på film eller bare bruge stemmeoptagelsesfunktionen på din telefon. Kan du høre et gisp? Hvis du filmer dig selv, vil du se dine skuldre og bryst bevæge sig, mens du trækker vejret ind, samt høre gispen.
  • for at finde en mere afslappet ånde, Lær af den teknik, som skuespillere lærer for at “lugte en rose” – det er en dejlig måde at finde en ekspansiv let åndedræt, der vil berolige systemet og give din stemme en afslappet kvalitet. Tænk på at gå rundt i en sommerhave og lade lugten af roser ankomme i næseborene. Bemærk, hvordan du indånder den dejlige lugt: bred, ekspansiv og let. Det åbner dine bihuler, din krop og din ånde uden anstrengelse. Den lethed og ekspansivitet er, hvad vi ønsker her. Luk munden og stille, umærkeligt – ingen sniffing tak-forestil dig at lugte roserne. Mærk luften ankommer i sin egen tid, der er ingen gisp at trække det ind.
  • nu, så vi kan forbinde denne afslappede ånde til stemme, lad os forestille os at give nogen, du holder af et kompliment. Som du tænker på komplimentet, forestil dig at tage i den afslappede ildelugtende-a-rose ånde. Det kan komme ind gennem bare næsen, eller næse og mund.
  • sig derefter komplimentet på udåndingen. Din stemme vil have en afslappet kvalitet. Hvordan du trækker vejret er, hvordan du taler. Ligesom en anspændt ånde fører til anspændt stemme, opdager du, at en afslappet ånde fører til afslappet stemme. Du kan bemærke, at efter denne øvelse føles din stemme løsere, friere og mere afslappet. Det er den stemme, du har, når du er sammen med mennesker, der får dig til at føle dig sikker. Denne lethed er, hvor din tillid bor.

og for at finde denne åndedrætskvalitet i det daglige liv kan det hjælpe med at forestille sig følelsen af at tale med gamle venner, når du møder fremmede eller mennesker, som du er skræmt af. Dette er en hurtig vej ind i denne rolige centrerede ånde. Hvis du føler din stemme begynder at ryste eller knirke, bare at vide, at du kan komme tilbage til ro på hver eneste pause er et dejligt sted for sikkerhed under pres. Uanset hvor høj indsatsen er, er du kun et øjeblik væk fra roen. Alt hvad du skal gøre er at lukke munden og lugte den dejlige rose!

Caroline Goyder er en ekspert højttaler og træner med den øverste Ledelse inden for organisationer såvel som privatpersoner. Hendes nye bog er Find Your Voice: hemmeligheden bag at tale med tillid i enhver Situation:

yderligere læsning

om tillid og overvinde fiasko

Sådan bærer du dig selv med tillid

hvorfor følelser adskiller high performers

Forvis din indre kritiker og find din selvtillid

Sådan holder du dig på toppen, når trykket er på