Turkis

turkis

turkis sten, en tomme (2,5 cm) lang. Denne sten er grønlig og derfor lav kvalitet
generelt
Kategori Mineral
kemisk formel CuAl6 (PO4) 4 (OH)8 * 4H2O
identifikation
farve blå, blågrøn, grøn
Crystal habit massiv, nodulær
krystal system Triclinic
spaltning god til perfekt-normalt Ikke relevant
brud Conchoidal
Mohs skala hårdhed 5-6
Luster voksagtig til subvitreous
brydningsindeks 1.61-1.65
dobbeltbrydning +0.040
stribe blålig hvid
specifik tyngdekraft 2.6-2.9
smeltbarhed sikring i opvarmet HCl
opløselighed opløseligt i HCl

turkis er et uigennemsigtigt, blåt til grønt mineral, der er et vandigt fosfat af kobber og aluminium, med den kemiske formel CuAl6(PO4)4(OH)8•4h2o. det er sjældent og værdifuldt i finere kvaliteter og er blevet værdsat som en perle og prydsten i tusinder af år på grund af sin unikke nuance. Som de fleste andre uigennemsigtige perler er turkis blevet devalueret i de senere år ved introduktion af behandlinger, efterligninger og syntetiske stoffer på markedet, nogle vanskelige at opdage selv af eksperter.

stoffet har været kendt under mange navne, men ordet turkis blev afledt engang i det sekstende århundrede fra det franske sprog, enten fra ordet for Tyrkisk (turkis) eller mørkeblå sten (pierre turkis). Dette kan være opstået fra en misforståelse: turkis forekommer ikke i Tyrkiet, men blev handlet på tyrkiske basarer til venetianske købmænd, der bragte det til Europa. Farven, imidlertid, har været anvendt i vid udstrækning i de dekorative fliser, der pryder tyrkiske tilbedelsessteder og hjem i hundreder af år, begyndende med Seljuks, og foreningen fik muligvis navnet til at slå rod.

forekomst

massiv turkis i matrice med kvarts fra Mineral Park

turkis var blandt de første ædelstene, der blev udvundet, og mens mange historiske steder er udtømt, nogle arbejdes stadig den dag i dag. Disse er alle små, ofte sæsonbetonede operationer på grund af indskudets begrænsede omfang og afsides beliggenhed. De fleste arbejdes i hånden med ringe eller ingen mekanisering. Imidlertid genvindes turkis ofte som et biprodukt af store kobberminedrift, især i USA.

Iran

i mindst to tusind år har regionen, der engang var kendt som Persien, været den vigtigste kilde til turkis, for det er her, at fint materiale er mest konsekvent genvundet. Denne” perfekte farve ” deponering, der er blå naturligt og bliver grøn, når den opvarmes, er begrænset til en mine i Neyshabur, Iran.

Iransk turkis findes ofte som erstatning for feltspat. Selvom det ofte er skæmmet af hvidlige pletter; dens farve og hårdhed betragtes som bedre end produktionen af andre lokaliteter. Iransk turkis er blevet udvundet og handlet i udlandet i århundreder og var sandsynligvis kilden til det første materiale, der nåede Europa.

Sinai

siden i det mindste det første dynasti (3000 F. V. T.) og muligvis før blev turkis brugt af egypterne og blev udvundet af dem på Sinai-halvøen, kaldet “Turkisland” af den indfødte Monita. Der er seks miner i regionen, alle på halvøens sydvestlige kyst, der dækker et område på omkring 650 kvadratkilometer. De to vigtigste af disse miner fra et historisk perspektiv er Serabit El-Khadim og Maghareh, menes at være blandt de ældste af kendte miner. Den tidligere mine ligger omkring fire kilometer fra et gammelt tempel dedikeret til Hathor.

turkis findes i sandsten, der oprindeligt blev overlejret af basalt. Kobber og jern arbejde er til stede i området. Storskala turkisminedrift er ikke rentabel i dag, men aflejringerne brydes sporadisk af Beduinfolk ved hjælp af hjemmelavet krudt. I de regnfulde vintermåneder står minearbejdere over for en risiko for oversvømmelse; selv i den tørre sæson er døden fra sammenbruddet af de tilfældigt udnyttede sandstenminevægge ikke uhørt. Farven på Sinai-materiale er typisk grønnere end Iransk materiale, men menes at være stabil og ret holdbar. Ofte omtalt som egyptisk turkis, Sinai-materiale er typisk det mest gennemskinnelige, og under forstørrelse afsløres dets overfladestruktur at være peberet med mørkeblå skiver, der ikke ses i materiale fra andre lokaliteter.

i nærheden af nærliggende Eilat, Israel, findes en attraktiv vækst af turkis, malakit og chrysocolla. Denne sten kaldes Eilat sten og kaldes ofte Israels nationale sten. Det arbejdes af lokale håndværkere til salg til turister.

Forenede Stater

et udvalg af Ancestral puebloan (anasasi) turkis og orange argillit indlæg stykker fra Chaco Canyon (dateret c. 1020-1140 E. V. T.) viser det typiske farveområde og plettering af amerikansk turkis

Bisbee turkis almindeligvis har en hård chokolade brun farvet Matrice, og betragtes som nogle af de fineste i verden

sydvest

ubehandlet turkis fra Nevada, USA.
øverste række: Grove nuggets fra McGuinness-minen
nederste to rækker: blå og grønne cabochons, der viser spindelvæv, fra Bunker Hill-minen

i 1912 blev den første deponering af særskilt, enkeltkrystal turkis opdaget Virginia. Krystallerne, der danner en druse over moderrocken, er meget små—1 millimeter (0,04 tommer) betragtes som store. Indtil 1980 ‘ erne blev Virginia bredt anset for at være den eneste kilde til forskellige krystaller. Der er nu mindst 27 andre lokaliteter. Prøverne er højt værdsat af samlere.

i et forsøg på at inddrive overskud og imødekomme efterspørgslen behandles nogle prøver af amerikansk turkis eller “forbedres” til en vis grad. Disse behandlinger inkluderer uskadelig voksning og mere kontroversielle procedurer, såsom farvning og imprægnering (se behandlinger). Nogle amerikanske miner producerer imidlertid materialer af høj nok kvalitet til, at der ikke kræves nogen behandling eller ændringer. Sådanne behandlinger, der er udført, skal meddeles køberen ved salg af materialet.

andre kilder

Kina har været en mindre kilde til turkis i tre tusind år eller mere. Perlekvalitetsmateriale, i form af kompakte knuder, findes i den brudte, silicificerede kalksten i Yunksian og Jushan, Hubei-provinsen. Derudover rapporterede Marco Polo turkis fundet i nutidens Sichuan. Det meste kinesiske materiale eksporteres, men der er nogle udskæringer, der arbejdes på en måde, der ligner jade. I Tibet, hvor grøn turkis længe har været værdsat, findes ædelkvalitetsaflejringer angiveligt i bjergene i derge og Nagari-Khorsum, henholdsvis øst og vest for regionen. Eksistensen af disse indskud skal dog bekræftes.

andre bemærkelsesværdige lokaliteter inkluderer Afghanistan, Australien, det nordlige Chile, Sachsen, Schlesien og Turkestan.

brugshistorik

handel med turkis håndværk, såsom denne freeform vedhæng fra 1000-1040 E. V. T., menes at have bragt de forfædres Puebloans af Chaco Canyon stor rigdom

pastell nuancer af turkis har elsket det til mange store kulturer i antikken: Det har prydet herskerne i det gamle Egypten, Det aseks (og muligvis andre præcolumbianske Mesoamerikanere), Persien, Mesopotamien, Indus-dalen og til en vis grad i det gamle Kina siden i det mindste Shang-dynastiet. På trods af at være en af de ældste perler, sandsynligvis først introduceret til Europa (gennem Tyrkiet) med andre Silkevejsnyheder, blev turkis ikke vigtig som en ornamental sten i Vesten før i det fjortende århundrede efter et fald i den romersk-katolske kirkes indflydelse, som tillod brugen af turkis i sekulære smykker. Det var tilsyneladende ukendt i Indien indtil Mughal-perioden og ukendt i Japan indtil det attende århundrede. En fælles tro deles af mange af disse civilisationer mente, at turkis besad visse profylaktiske kvaliteter; det blev antaget at ændre farve med bærerens helbred og beskytte ham eller hende mod uheldige kræfter.

de indlagt turkis, sammen med guld, kvarts, malakit, jet, jade, koraller og skaller, til provokerende (og formodentlig ceremonielle) mosaikgenstande såsom masker (nogle med en menneskelig kranium som base), Knive og skjolde. Naturlige harpikser, bitumen og voks blev brugt til at binde turkis til genstandenes basismateriale; dette var normalt træ, men knogler og skal blev også brugt. Pueblo -, Navajo-og Apache-stammerne elskede turkis for sin amuletiske brug; sidstnævnte stamme mener, at stenen har råd til bueskyttens døde mål. Blandt disse folk blev turkis brugt i mosaikindlæg, i skulpturelle værker, og blev formet til toroidale perler og friform vedhæng. Det antages, at de gamle Pueblo-folk i Chaco Canyon og den omkringliggende region har haft stor fremgang fra deres produktion og handel med turkise genstande. De karakteristiske sølv smykker produceret af Navajo og andre sydvestlige indianske stammer i dag er en temmelig moderne udvikling, menes at stamme fra omkring 1880 som følge af europæiske påvirkninger.

i Persien var turkis de facto nationalsten i årtusinder, der i vid udstrækning blev brugt til at dekorere genstande (fra turbaner til hovedtøj), moskeer og andre vigtige bygninger både inde og ude, såsom Medresseh-i Shah Husein-Moskeen i Isfahan. Den persiske stil og brug af turkis blev senere bragt til Indien efter oprettelsen af Mughal Empire der, dets indflydelse ses i guldsmykker med høj renhed (sammen med rubin og diamant) og i bygninger som Taj Mahal. Persisk turkis blev ofte indgraveret med hengivne ord i arabisk skrift, som derefter blev indlagt med guld.

den ikoniske Guldgravmaske af Tutankhamun, indlagt med turkis, lapis lasuli, karneol og farvet glas

Cabochons af importeret turkis sammen med koraller blev (og er stadig) brugt i vid udstrækning i sølv-og guldsmykker i Tibet og Mongoliet, hvor en grønnere nuance siges at være foretrukket. De fleste af de stykker, der er lavet i dag, med turkis normalt groft poleret til uregelmæssige cabochons, der simpelthen er sat i sølv, er beregnet til billig eksport til vestlige markeder og er sandsynligvis ikke nøjagtige repræsentationer af den originale stil.

den egyptiske brug af turkis strækker sig så langt tilbage som det første dynasti og muligvis tidligere; dog er sandsynligvis de mest kendte stykker, der indeholder perlen, dem, der er genvundet fra Tutankhamuns grav, især Faraos ikoniske begravelsesmaske, som var rigeligt indlagt med stenen. Det prydede også ringe og store fejende halskæder kaldet pectorals. Set i guld, perlen blev formet til perler, brugt som indlæg, og ofte udskåret i et scarab-motiv, ledsaget af carnelian, lapis lasuli, og i senere stykker, farvet glas. Turkis, forbundet med gudinden Hathor, var så ønsket af de gamle egyptere, at det blev (uden tvivl) den første ædelsten, der blev efterlignet, den retfærdige skygge skabt af et kunstigt glaseret keramisk produkt kendt som fajance. En lignende blå keramik er blevet genvundet fra gravsteder i Bronsealderen på de britiske øer.

franskmændene gennemførte arkæologiske udgravninger af Egypten fra midten af det nittende gennem det tidlige tyvende århundrede. Disse udgravninger, herunder Tutankhamuns grav, skabte stor offentlig interesse i den vestlige verden og påvirkede derefter datidens smykker, arkitektur og kunst. Turkis, der allerede er begunstiget for sine pastellfarver siden omkring 1810, var en hæfteklammer til Egyptiske Genoplivningsstykker. I moderne vestlig brug, turkis findes oftest skåret en cabochon i sølvringe, armbånd, ofte i indiansk stil, eller som tumlede eller groft hugget perler i tykke halskæder. Mindre materiale kan udskæres i fetisher, såsom dem, der er udformet af verden. Mens stærk himmelblues forbliver overlegen i værdi, er flettet grønt og gulligt materiale populært blandt håndværkere. I den vestlige kultur er turkis også den traditionelle fødselssten for dem, der er født i December måned.

turkis kan have betydning i jødisk-kristne skrifter: I Anden Mosebog beskrives opførelsen af en” dommens brystplade ” som en del af Arons præstelige klæder (Anden Mosebog 28:15-30). Vedhæftet til Efoden blev brystpladen prydet med tolv ædelstene sat i guld og arrangeret i fire rækker, hver sten indgraveret med navnet på en af Israels tolv Stammer. Af de fire sten i tredje række er den første og den anden blevet oversat til at være turkis af forskellige lærde; men andre er uenige og oversætter stenene til henholdsvis jacinth (sircon) og agat. Forskere er også uenige om, hvilke stammer hver sten er beregnet til at repræsentere.

dannelse

som et sekundært mineral dannes turkis tilsyneladende ved virkningen af perkolerende sure vandige opløsninger under forvitring og iltning af allerede eksisterende mineraler. For eksempel kan kobberet komme fra primære kobbersulfider, såsom chalcopyrit eller fra de sekundære carbonater malakit eller aurit; aluminiumet kan stamme fra feltspat; og fosfor fra apatit. Klimafaktorer ser ud til at spille en vigtig rolle, da turkis typisk findes i tørre områder, påfyldning eller indkapsling af hulrum og brud i typisk stærkt ændrede vulkanske klipper, ofte med tilhørende limonit og andre jernilte.

i det amerikanske sydvest er turkis næsten altid forbundet med forvitringsprodukterne af kobbersulfidaflejringer i eller omkring kaliumfeldspat, der bærer porfyritiske indtrængen. I nogle tilfælde er alunit, kaliumaluminiumsulfat, et fremtrædende sekundært mineral. Typisk er turkismineralisering begrænset til en relativt lav dybde på mindre end 20 meter, skønt den forekommer langs dybere brudområder, hvor sekundære opløsninger har større penetration, eller dybden til vandbordet er større.

selvom funktionerne ved turkisforekomster er i overensstemmelse med en sekundær eller supergenoprindelse, henviser nogle kilder til en hypogenoprindelse. Hypogenhypotesen, som hævder, at de vandige opløsninger stammer fra betydelig dybde fra hydrotermiske processer. Oprindeligt ved høj temperatur stiger disse opløsninger opad til overfladelag, interagerer med og udvaskes væsentlige elementer fra allerede eksisterende mineraler i processen. Når opløsningerne afkøles, udfældes turkis, forende hulrum og brud i den omgivende klippe. Denne hypogenproces gælder for den oprindelige kobbersulfidaflejring; det er imidlertid vanskeligt at redegøre for de mange træk ved turkisforekomster ved en hypogenproces. Når det er sagt, er der rapporter om tofasede væskeindeslutninger i turkiskorn, der giver forhøjede homogeniseringstemperaturer på 90 til 190 liter C, der kræver forklaring.

turkis er næsten altid kryptokrystallinsk og massiv og antager ingen bestemt ydre form. Krystaller, selv i mikroskopisk skala, er meget sjældne. Formen er typisk vene-eller brudfyldning, nodulær eller botryoidal i vane. Stalaktitformer er blevet rapporteret. Turkis kan også pseudomorf erstatte feltspat, apatit, andre mineraler eller endda fossiler. Odontolit er fossil knogle eller elfenben, der traditionelt er blevet antaget at være blevet ændret af turkis eller lignende fosfatmineraler såsom jernphosphat vivianit. Vækst med andre sekundære kobbermineraler såsom chrysocolla er også almindelig.

egenskaber for turkis

selv den fineste turkis er brudbar og når en maksimal Mohs-hårdhed på knap 6 eller lidt mere end vinduesglas. Karakteristisk danner et kryptokrystallinsk mineral, turkis næsten aldrig enkeltkrystaller, og alle dets egenskaber er meget variable. Dets krystalsystem har vist sig at være triclinisk via røntgen røntgendiffraktion|diffraktion]] test. Med lavere hårdhed kommer lavere vægtfylde (høj 2,90, lav 2,60) og større porøsitet: disse egenskaber er afhængige af kornstørrelse. Glans af turkis er typisk voksagtig til subvitreous, og gennemsigtighed er normalt uigennemsigtig, men kan være halvtranslucent i tynde sektioner. Farve er lige så variabel som mineralets andre egenskaber, der spænder fra hvid til en pulverblå til en himmelblå og fra en blågrøn til en gullig grøn. Det blå tilskrives idiokromatisk kobber, mens det grønne kan være resultatet af enten jern urenheder (udskiftning af aluminium) eller dehydrering.

brydningsindekset (målt ved natriumlys, 589,3 nanometer) af turkis er cirka 1,61 eller 1,62; dette er en middelværdi set som en enkelt læsning på et gemmologisk refraktometer på grund af turkisens næsten altid polykrystallinske natur. En aflæsning af 1,61-1,65 (dobbeltbrydning 0,040, biaksial positiv) er taget fra sjældne enkeltkrystaller. Et absorptionsspektrum kan også opnås med et håndholdt spektroskop, der afslører en linje ved 432 nanometer og et svagt bånd ved 460 nanometer (dette ses bedst med stærkt reflekteret lys). Under langbølget ultraviolet lys kan turkis lejlighedsvis fluorescere grøn, gul eller lyseblå; det er inert under kortbølget ultraviolet og røntgenstråler.

turkis er infusibel i alle undtagen opvarmet saltsyre. Dens stribe er en lyseblå hvid, og dens brud er conchoidal, hvilket efterlader en voksagtig glans. På trods af sin lave hårdhed i forhold til andre ædelstene tager turkis en god polering. Turkis kan også være peberet med pletter af pyrit eller ispedd mørk, spidery limonit veining.

imitationer

egypterne var først til at producere en kunstig efterligning af turkis, i glaseret fajance produkt fajance. Senere blev der også brugt glas og emalje, og i moderne tid er der udviklet mere sofistikeret keramik, porcelæn, plast og forskellige samlede, pressede, bundne og sintrede produkter (sammensat af forskellige kobber-og aluminiumforbindelser) : eksempler på sidstnævnte inkluderer” Viennese turkis, “fremstillet af udfældet aluminiumphosphat farvet af kobberoleat; og” neolith, ” en blanding af bayerit og kobberphosphat. De fleste af disse produkter adskiller sig markant fra naturlig turkis i både fysiske og kemiske egenskaber, men i 1972 introducerede Pierre Gilson en temmelig tæt på en ægte syntetisk (det adskiller sig i kemisk sammensætning på grund af et anvendt bindemiddel, hvilket betyder, at det bedst beskrives som en simulator snarere end en syntetisk). Gilson turkis er lavet i både ensartet farve og med sort “spindelvævsmatrice”, ikke i modsætning til det naturlige Nevada-materiale.

nogle naturlige blå til blågrønne materialer, såsom denne botryoidale chrysocolla med kvarts drusy, forveksles lejlighedsvis med eller bruges til at efterligne turkis

den mest almindelige efterligning af turkis, der findes i dag, er farvet Hyllit og magnesit, begge hvide i deres naturlige tilstande, og førstnævnte har også naturlig (og overbevisende) sort veining svarende til turkis. Farvet chalcedoni, jaspis og marmor er mindre almindeligt og meget mindre overbevisende. Andre naturlige materialer, der lejlighedsvis forveksles med eller bruges i stedet for turkis, inkluderer: variscite; faustit; chrysocolla (især ved imprægnering af kvarts); lasulit; smithsonit; hemimorphit; vardit; og en fossil knogle eller tand kaldet odontolit eller “knoglet turkis”, farvet blå naturligt af mineralet vivianit. Selvom det sjældent er stødt på i dag, blev odontolit engang udvundet i store mængder—specifikt til dets anvendelse som erstatning for turkis—i det sydlige Frankrig.

disse forfalskninger opdages af gemmologer ved hjælp af en række tests, der primært er afhængige af ikke-destruktiv, tæt undersøgelse af overfladestrukturen under forstørrelse; en featureløs, lyseblå baggrund peberet af pletter eller pletter af hvidligt materiale er det typiske overfladeudseende af naturlig turkis, mens fremstillede efterligninger vises radikalt forskellige i både farve (normalt en ensartet mørkeblå) og tekstur (normalt granulær eller sukkerholdig). Glas og plast vil have en meget større gennemskinnelighed, med bobler eller strømningslinjer ofte synlige lige under overfladen. Farvning mellem korngrænser kan være synlig i farvede efterligninger.

nogle destruktive tests kan dog være nødvendige; for eksempel vil påføring af fortyndet saltsyre få carbonaterne odontolit og magnesit til at bruse og hyl til at blive grønne, mens en opvarmet sonde kan give anledning til den skarpe lugt, der er så indikativ for plast. Forskelle i specifik tyngdekraft, brydningsindeks, lysabsorption (som det fremgår af et materiales absorptionsspektrum) og andre fysiske og optiske egenskaber betragtes også som middel til adskillelse. Imitation turkis er så udbredt, at det sandsynligvis overstiger ægte turkis med en bred margin. Selv materiale, der anvendes i autentiske indianske og tibetanske smykker, er ofte falsk eller i bedste fald stærkt behandlet.

behandlinger

turkis behandles for at forbedre både dens farve og holdbarhed (dvs.øget hårdhed og nedsat porøsitet). Historisk set var let voksning og oliering de første behandlinger, der blev brugt (siden oldtiden), hvilket gav en befugtningseffekt (derved forbedrede farven og glansen); denne behandling er mere eller mindre acceptabel af tradition, og fordi sådant materiale normalt er af højere kvalitet til at begynde med. Omvendt afvises den senere udvikling af trykimprægnering af ellers usælgeligt kalkholdigt Amerikansk materiale af Epoksi og plast (såsom polystyren) og vandglas—der også producerer en befugtningseffekt ud over at forbedre holdbarheden—af nogle som for radikal en ændring. Plast og vandglas er teknologisk bedre end olie og voks, idet den tidligere behandling er langt mere permanent og stabil og kan anvendes på materiale, der er for sprødt til, at olie eller voks kan være til tilstrækkelig hjælp; sådant materiale kaldes “bundet” eller “stabiliseret” turkis. Bindingsteknikken blev først udviklet i 1950 ‘ erne og er blevet tilskrevet Colbaugh Processing, et firma, der stadig opererer i dag. Størstedelen af amerikansk materiale behandles nu på denne måde; skønt det er en dyr proces, der kræver mange måneder at gennemføre; uden imprægnering ville de fleste amerikanske minedrift være urentable.

olierede og voksede sten er også tilbøjelige til at “svede” under jævn blid varme eller hvis de udsættes for for meget sol, og de kan udvikle en hvid overfladefilm eller blomstre over tid (med en vis dygtighed kan olie-og Voksbehandlinger gendannes). Ligeledes betragtes brugen af Preussisk blå og andre farvestoffer—ofte i forbindelse med bindingsbehandlinger—for at forbedre (dvs.gøre ensartet eller helt ændre) farve som svigagtig af purister—især da nogle farvestoffer kan falme eller smitte af på bæreren. Farvestoffer er også blevet brugt til at mørke venerne i turkis. Måske er den mest radikale behandling “rekonstitution”, hvor angiveligt fragmenter af fint materiale, der er for små til at blive brugt enkeltvis, er pulveriseret og derefter bundet til dannelse af en fast masse. Meget (hvis ikke alle) af dette “rekonstituerede” materiale er sandsynligvis en komplet fabrikation (uden naturlige komponenter) eller kan have fremmed fyldmateriale tilsat det (se afsnittet efterligninger). En anden behandling-hvis detaljer forbliver ikke afsløret-er den såkaldte Sakereproces, opkaldt efter dens udvikler, elektroingeniør og turkishandler James E. Saker. Denne proces hævder at bruge kun medium kvalitet materiale på et minimum, forlader turkis hårdere og med en bedre farve og glans.

da den finere turkis ofte findes som tynde sømme, kan den limes på en base af stærkere fremmed materiale som et middel til forstærkning. Disse kaldes dubletter og kan være meget vildledende i visse smykker indstilling stilarter (såsom lukket tilbage og facet indstillinger). Nogle turkis er skåret med moderstenen, der tjener som base; disse betragtes normalt ikke som dubletter, men kan have en indre værdi lavere end for “hele” sten. Dubletter, som de ovennævnte behandlinger, er lovlige, forudsat at de videregives til kunden inden salg.

som det så ofte er med ædelstene, gives der ofte ikke fuld offentliggørelse; det overlades derfor til gemologer at opdage disse behandlinger i mistænkte sten ved hjælp af en række forskellige testmetoder—hvoraf nogle nødvendigvis er destruktive. For eksempel vil brugen af en opvarmet sonde, der påføres et iøjnefaldende sted, afsløre olie -, voks-eller plastbehandling med sikkerhed.

værdiansættelse og pleje

Slab af turkis i matricen viser en stor variation af farve

rigdom af farve er den vigtigste determinant for værdien af en turkis prøve. Generelt er den mest ønskelige farve en stærk himmelblå til” robins æg ” blå (henviser til æggene fra den amerikanske robin). Værdien falder med stigningen i grøn nuance, lysning af farve og plettering. I Tibet siges det imidlertid, at en grønnere blå foretrækkes. Uanset farve bør turkis ikke være for blød eller kalkholdig. Selv hvis det behandles, kan et sådant mindre materiale (som mest turkis tilhører) falme eller misfarve over tid og vil ikke holde op til normal brug i smykker.

moderstenen eller matricen, hvor turkis findes, kan ofte ses som pletter eller et netværk af brune eller sorte årer, der løber gennem stenen i et netmønster. Denne veining kan tilføje værdi til stenen, hvis resultatet er komplementært, men et sådant resultat er ualmindeligt. Et sådant materiale er undertiden beskrevet som ” spindelvæv matrice.”Det er mest værdsat i det sydvestlige USA og Fjernøsten, men det er ikke meget værdsat i Mellemøsten, hvor ubesværet og venefrit materiale er ideelt (uanset hvor komplementært Venningen kan være). Ensartethed af farve ønskes, og i færdige stykker kvaliteten af håndværk er også en faktor; Dette omfatter kvaliteten af den polske og symmetri af stenen. Kalibrerede sten – det vil sige sten, der overholder standardmålinger til smykkeindstilling—kan også være mere efterspurgte. Ligesom koraller og andre uigennemsigtige perler sælges turkis ofte til en pris i henhold til dens fysiske størrelse i millimeter snarere end vægt.

turkis behandles på mange forskellige måder, nogle mere permanente og radikale end andre. Der er kontroverser om, hvorvidt nogle af disse behandlinger skal være acceptable, men en af disse ser ud til at være acceptabel mere eller mindre universelt—nemlig let voksning eller oliering af perle turkis for at forbedre dens farve og glans. Hvis materialet er af høj kvalitet til at begynde med, absorberes meget lidt af voks eller olie, og turkis “stoler” derfor ikke på denne uhyrlige behandling for sin skønhed. Alle andre faktorer er ens, ubehandlet turkis vil altid have en højere pris. Bundet og” rekonstitueret ” materiale er betydeligt mindre værd.

at være et fosfatmineral er turkis i sagens natur skrøbelig og følsom over for opløsningsmidler. Parfume og andre kosmetik vil angribe finish og kan ændre farven på turkis perler, som vil hud olier og mest kommercielle smykker-rengøring væsker. Langvarig udsættelse for direkte sollys kan også misfarve eller dehydrere turkis. Der skal derfor udvises forsigtighed, når du bærer sådanne juveler: kosmetik, inklusive solcreme og hårspray, skal påføres, inden du tager turkissmykker på, og de bør ikke bæres til en strand eller et andet solbadet miljø. Efter brug skal turkis rengøres forsigtigt med en blød klud for at undgå ophobning af rester og skal opbevares i sin egen kasse for at undgå ridser af hårdere perler. Kassen bør heller ikke være lufttæt, ellers bliver turkis ødelagt.

alternativ betydning

 • ordet “turkis” henviser også til en lidt grønlig skygge af cyan.

Se også

 • krystal
 • ædelsten
 • Mineral

noter

 • Arem, Joel E. 1977. Farve Encyclopedia af ædelstene. Van Nostrand Reinhold. ISBN 0442203330
 • Hurlbut, Cornelius S. og Cornelis Klein. 1985. Manual for Mineralogi, 20. udgave. – John Viley. ISBN 0471805807
 • Schadt, Hermann. 2007. Guldsmed kunst: 5000 år med smykker og hule varer. Stuttgard, NY: Arnoldsche Verlagsanstalt Gmbh. ISBN 3925369546
 • Schumann. 2000. Ædelsten af verden. København: Sterling Publishing. ISBN 0806994614
 • Sofianides, Anna S. og George E. harlav. 1997. Perler & Krystaller. London: Parkgate Bøger. ISBN 1855853914
 • R. 2000. Perler: deres kilder, beskrivelser og identifikation, 5.udgave. Redigeret af Peter G. Læs. – Heinemann. ISBN 0750616741
 • Viinstein, Michael. 1967. En verden af juvel sten. Sheridan House. ASIN B000IN1RC4

alle links hentet 31.marts 2020.

 • Turkis – International Farvet Ædelsten Forening
 • Turkis. Det amerikanske indenrigsministerium, US Geological Survey, mineraler Information.

Credits

ny verdens encyklopædi forfattere og redaktører omskrev og afsluttede artiklen i overensstemmelse med den nye verdens encyklopædi standarder. Denne artikel overholder vilkårene i Creative Commons CC-by-sa 3.0 License (CC-by-sa), som kan bruges og formidles med korrekt tilskrivning. Kredit forfalder i henhold til vilkårene i denne licens, der kan henvise til både bidragydere fra Den Nye Verdens encyklopædi og de uselviske frivillige bidragydere fra . For at citere denne artikel skal du klikke her for en liste over acceptable citeringsformater.Historien om tidligere bidrag fra forskere er tilgængelig her:

 • turkis historie

historien om denne artikel, da det blev importeret til ny verden encyklopædi:

 • historie af “turkis”

Bemærk: Nogle begrænsninger kan gælde for brug af individuelle billeder, der er separat licenseret.