hvorfor gør fysioterapi ondt, hvis det skal hjælpe?

typisk vil patienter komme til fysioterapi, fordi noget om deres kroppe bare ikke føles rigtigt. De kan føle øget smerte over et led, i en generel kropsregion eller i musklerne. I sidste ende ønsker patienter fysioterapi for at hjælpe dem med at føle sig bedre, men nogle patienter er overraskede, når muskelsårhed kan være til stede dagen efter en terapisession.

patienter vil ofte spørge: “Hvorfor har du skadet mig?”eller” jeg troede, jeg kom her for at føle mig bedre?”

sandheden er, når en muskel, kropsregion eller led gør ondt fysioterapeutens job er at bestemme, hvad der er årsagen til smerten? Er det overkompensation? Er smerten på grund af muskelbeskyttelse? Eller fælles dysfunktion? Måske er der der er en kombination af de ovennævnte muligheder, der bidrager til en patients ubehag. Efter bestemmelse af et behandlingsforløb vil typisk fysioterapi omfatte en række manuelle terapimetoder og øvelser.

og det er det, der får dig! Øvelse.

terapeuternes hænder førte sandsynligvis ikke til den ømhed, som patienterne oplever den næste dag. Snarere gjorde øvelserne sandsynligvis. Nej, fysioterapeuter følger ikke mentaliteten” ingen smerte, ingen gevinst ” hos din tidligere high school sportsholdstræner. De forsøger dog at styrke områder med svaghed, som modstående muskler tidligere kompenserede for, eller områder med svaghed, der fører til led-eller senebetændelse og smerter.


ømhed efter træning er almindeligt kendt som forsinket muskelsårhed eller DOMS. DOMS påvirker typisk muskler, efter at de har gennemført ubrugte opgaver eller anstrengende aktivitet. Så hvis du tænker på at forsøge at omskole muskler, der ikke fungerer korrekt, vil DOMS sandsynligvis forekomme. DOMS vil typisk være til stede overalt fra et par timer til 24-48 timer efter en behandlingssession.

så hvordan begrænser du varigheden eller sværhedsgraden af DOMS-symptomer? Rolig!

1) Bliv hydreret: at drikke rigeligt med vand eller elektrolytter hjælper med muskelgendannelse efter aktivitet.
2) Fortsæt med at strække let: ved at fortsætte med at strække efter træning vil du hjælpe kroppen med genopretning ved at hjælpe med fjernelse af affald og fremme muskelgendannelse.
3) Bliv aktiv!!: Ja, ved at fortsætte med let eller moderat aktivitet eller gennemføre din hjemmetræningsplan som leveret af din fysioterapeut vil det hjælpe med at gøre aktiviteten til en sædvanlig aktivitet versus ubrugt aktivitet og dermed reducere muskelsårhed.

dybest set, når en patient fortæller mig, at de har “mere smerte”, forsøger jeg først at afgøre, om der er mere smerte eller et naturligt svar på ny aktivitet.

Joel demaris, PT, DPT, CMTPT
**fysioterapi øvelser bør ikke producere skarpe eller skyde symptomer, hvis de gør det, skal du kontakte din fysioterapeut, da dette ikke er et typisk DOMS-relateret svar.

Ptc_terapi 14. oktober 2015

sendt i: Generelt