Hvorfor du ikke har brug for venner

lad os se det i øjnene: sociale interaktioner er vigtige. Vi er nødt til at interagere med andre mennesker for at få tingene gjort. Du skal tale med købmandskonsulenten for at få den mad, du har brug for. Du skal tale med din chef for at få arbejdet afsluttet. Og du skal tale med politibetjente og brandmænd for at få hjælp, du har brug for.

artiklen fortsætter efter reklame

sociale interaktioner har været afgørende i hele menneskelig udvikling. For mange tusinder af år siden var der en “kognitiv revolution” i menneskelig udvikling, hvor mennesker udviklede et stærkt behov for at kommunikere med andre mennesker på et mere intenst niveau, end det tidligere havde været tilfældet. I det væsentlige opstod dette behov for sociale interaktioner ud fra vores ønske og behov for at dele mere detaljeret forståelse af verden og ting, der skulle gøres med andre mennesker. Der var lignende ændringer i udviklingen af andre dyrearter, men med mennesker var fokus på at kommunikere mere detaljeret materiale og oplevelser.

andre dyrearter lægger også vægt på interindividuel kommunikation. Denne kommunikation er ofte forskellig fra menneskelig kommunikation, men medfører de samme grundlæggende fordele. Ikke-menneskelige dyr kommunikerer med hinanden for at dele erfaringer og imødekomme behov. Det ville være vanskeligt at understrege vigtigheden af interindividuel kommunikation for mennesker og ikke-menneskelig dyreudvikling. Meget af, hvordan alle dyr har udviklet sig gennem årene, har været at give dem mulighed for at interagere mere effektivt med andre medlemmer af deres art.

men betydningen af sociale interaktioner har ført til en overvægt, i det mindste når det kommer til mennesker, på kvaliteten og intensiteten af disse sociale relationer. Vi er nødt til at interagere med hinanden, men det er ikke nødvendigt, at disse forhold når noget mere end et grundlæggende niveau af forbindelse. Det er rart at have stærke sociale forhold, men det er ikke nødvendigt for vores overlevelse eller endda vores lykke. Kort sagt, det er ikke nødvendigt for mennesker at have venner.

artiklen fortsætter efter annonce

jeg bringer dette op, fordi jeg har arbejdet med en række individer gennem årene, der har lidt på grund af deres manglende evne til at få eller holde venner. Disse er ofte personer, der har autisme eller en anden tilstand eller personlighedstræk, der får dem til at have vanskeligheder med sociale forhold. Men dette kan også være et problem, der kommer op, bare fordi en person ikke er den type person, der let får eller holder venner eller kan have problemer med venskaber på grund af isoleret placering eller hyppige bevægelser.

hvad der ofte er meget trist ved disse situationer er at se, hvordan negative mennesker kan få om sig selv, når de ikke har venner. De kan meget vel være i stand til at fungere med hensyn til at få tingene gjort, at de har brug for gjort; de kan også være i stand til at bidrage en hel del til deres lokalsamfund. Men når folk ikke kan få venner, tænker de ofte meget negativt på sig selv, selvom de har grund til at være meget positive over for andre aspekter af deres liv.

efter min mening kommer den vægt, som folk lægger på venskaber og intense sociale forhold, fordi mennesker ofte beskrives som “sociale dyr.”Der er en forventning om, at fordi vi er dyr, for hvem sociale forhold er vigtige, så skal det ligeledes følge, at jo mere seriøst det sociale forhold er, desto bedre.

artiklen fortsætter efter annonce

men i en bog, der gennemgår komparativ socialpsykologisk forskning, fandt Terry Maple and i (2016) betydelige beviser for, at det at være et “socialt dyr” ikke kræver følelsesmæssigt intime forhold som “venskaber.”At have venner er rart og kan være gavnligt—men det er ikke nødvendigt for at overleve i sociale miljøer. Social isolation er skadelig-men der er en enorm kløft mellem et individ, der er “socialt isoleret” og har “venskaber.”Du kan få alle fordelene forbundet med sociale relationer bare ved at have evnen til at interagere med andre mennesker. Det er ikke nødvendigt—selvom det kan være rart—at nogen af disse forhold opfylder kriterierne for at være “venskaber.”

i en undersøgelse af 4.382 typisk udviklede voksne fandt Demir og Davidson (2013), at venskaber anses for vigtige for lykke—men endnu vigtigere er at have grundlæggende behov opfyldt og føle sig kompetent til at man kunne imødekomme deres egne behov. “Grundlæggende behovstilfredshed” og “kompetencetilfredshed” er meget vigtigere for at bestemme lykke end antallet af venner eller endda kvaliteten af venskaber. Folk har en tendens til at være lykkeligere, hvis de føler, at de er kompetente til at gøre, hvad de skal gøre, og at de med succes opfylder deres grundlæggende behov. At hjælpe enkeltpersoner med at finde en vej til at føle sig sådan—uanset om de opfylder andres kriterier for et “vellykket” socialt liv—kan være en meget effektiv måde at hjælpe dem med at føle sig mindre ensomme og mere positive over for sig selv og deres liv.

vi har alle brug for at kunne interagere med andre mennesker på et tidspunkt. Sociale interaktioner er vigtige både for at få ting, vi har brug for, og for at udføre vigtige opgaver. På denne måde er vi som alle dyrearter, som alle har brug for at interagere med andre for at få tingene gjort. Men når disse opgaver er udført, det er ikke vigtigt, at de sociale forhold bevæger sig ud over dette punkt. At fortsætte med forhold kan være rart og skabe positive følelser. Men disse forhold er ikke nødvendigvis vigtigere end at være komfortabel med at være alene.

artikel fortsætter efter annonce

nogle mennesker gør godt at bruge masser af tid sammen med andre mennesker; nogle mennesker gør bedre at bruge tid alene. Nogle mennesker kan også finde sig i situationer, hvor de skal være komfortable med at interagere med andre mennesker, fordi de omkring andre mennesker så ofte. Og så befinder nogle mennesker sig ofte i situationer, hvor de for det meste er alene. Hverken situationen er nødvendigvis bedre end den anden.

vi er alle nødt til at finde de bedste måder for os at være komfortable med (og effektive til) at interagere med andre mennesker. Men vi er også alle nødt til at finde de bedste måder at være komfortable med at være alene og gøre ting på egen hånd. Håndtering at være alene er lige så vigtigt som at håndtere at være sammen med andre mennesker.

og husk: at være alene behøver ikke at betyde at være ensom.