Sådan genkender du søvnapnø og anæmi

føler du dig underligt træt for nylig? Rækker du efter flere kopper kaffe i løbet af dagen, da du føler dig udmattet med en mangel på energi, der fører til glemsomhed, humørsvingninger, og nedsat køn køre? Du kan være mere end bare træt. Du kan lide af søvnapnø eller anæmi, som begge skal diagnosticeres af en professionel for at bestemme årsagen til din træthed.

søvnapnø Vs anæmi

søvnapnø og anæmi kan få dig til at føle sig ens, så det kan være svært at afgøre, hvilken tilstand der påvirker dit helbred. De kan også bidrage til hinanden, selvom de er forskellige tilstande med forskellige symptomer.

søvnapnø opstår, når din vejrtrækning pludselig stopper flere gange i løbet af natten på grund af fedtvævene omkring din hals kollapser og blokerer dine luftveje eller signalerne fra din hjerne for at holde vejret bliver blandet op. Uanset hvad der er årsagen til søvnapnø, kan din krop ikke trække vejret og arbejder for at genoprette luftstrømmen. Som følge heraf undlader din krop at modtage det ilt, der er nødvendigt for korrekt hvile.

søvnapnø symptomer inkluderer:

 • vågner med hovedpine, tør mund eller ondt i halsen.
 • vægtøgning
 • træthed
 • overdreven snorken
 • humørsvingninger eller irritabilitet
 • vågner med hoste eller på grund af kvælning
 • koncentrationsbesvær
 • søvnløshed
 • nedsat kønsdrift

anæmi udvikler sig, når dit blod ikke har nok sunde røde blodlegemer eller hæmoglobin. Hæmoglobin binder ilt i røde blodlegemer, og uden nok af dem får dine celler ikke nok ilt. Det kan være forårsaget af lavt jern, blodtab og kan være arveligt. Amenia fører til træthed på grund af at forhindre dine organer i at modtage nok ilt.

anæmi symptomer omfatter:

 • træthed
 • svimmelhed
 • bleg hud
 • koncentrationsbesvær
 • søvnløshed
 • benkramper
 • hurtig hjerterytme, hovedpine eller åndenød, især ved træning.

hvordan søvnapnø påvirker røde blodlegemer

en undersøgelse præsenterede en sammenhæng mellem søvnapnø, hvor patienter diagnosticeret med søvnforstyrrelsen havde højere antal røde blodlegemer. Forhøjet hæmatokrit indikerer mangel på ilt i patientens system. Patienter med svær søvnapnø havde også et højere antal røde blodlegemer end patienter med et mildt tilfælde af søvnapnø.

da iltmætningsniveauerne falder, kompenserer kroppen mest for dette tab ved at gøre flere røde blodlegemer til at bære mere ilt og eller koncentrere røde blodlegemer ved at reducere andre elementer i blodet.

hævede hæmatokritniveauer kan være en indikator for søvnforstyrrelser såvel som hjertesygdomme og slagtilfælde. Da undersøgelsesdeltagerne fik CPAP-behandling, faldt deres hæmatokritniveauer med en beskyttende kardiovaskulær virkning.

hvordan anæmi relaterer til søvnapnø

røde blodlegemer bærer ilt til lungerne, men når deres antal reduceres, begynder de at kæmpe. Når lungerne ikke modtager nok ilt, forekommer hypoksi eller mangel på ilt. Når kroppen mangler ilt, kan den udføre sine normale funktioner, hvilket resulterer i træthed, hovedpine, hjertesygdom og meget mere, ligesom søvnapnø.

sværhedsgraden af søvnapnø måles ved hjælp af dit ahi-eller apnø-hypopnea-indeks. Det repræsenterer den mængde apnø-eller hypopnø-hændelser, der opstår i timen. Hypopnea er lav vejrtrækning, der får ilt i blodet til at falde. En apnø opstår, når din krop holder op med at trække vejret i mindst 10 sekunder.

manglen på D-vitamin, B12 og jern kan også forårsage søvnløshed. Manglen på jern, der fører til anæmi, resulterer ofte i rastløst bensyndrom, når dine ben har brug for bevægelse for at finde lindring. Som følge heraf er kroppen ikke i stand til at hvile.

Hvornår skal du se en læge

med symptomer på søvnapnø, anæmi eller søvnløshed er det vigtigt at kontakte din læge med det samme for at bestemme årsagen. Manglen på søvn og ordentlig hvile er skadeligt for dit helbred.

jo hurtigere du søger behandling, jo hurtigere kan du få dit liv tilbage. Og hvis diagnosticeret med søvnapnø, skal du ikke bekymre dig om omkostningerne. Du kan kvalificere dig til at modtage en CPAP gennem forsikring. Kom i gang nu!