Hvad gør Lactose? Fordele og egenskaber | NutriTienda

Lactose er et disaccharid kulhydrat til stede i pattedyrsmælk dannet ved forening af et glukosemolekyle og et galactosemolekyle. Det er også kendt af Larus-d-galactopyranosyl-(1 Larus 4)-D-glucose og dets kemiske formel er C12H22O11.

Lactose er ansvarlig for at give den søde smag til mælk og er en god energikilde. Fordøjelse kræver en specifik disaccharidase, der findes i tyndtarmens villi for at bryde bindingen mellem galactose og glucose, lactase.

laktoseintolerans.

før udviklingen af husdyr fortsatte folk ikke med at forbruge mælk i voksenalderen, og menneskekroppen stoppede med at producere lactase efter de tidlige stadier af barndommen. Derefter førte forbruget af mælk og mejeriprodukter gennem hele livet til tilpasning af forbrugerpopulationer, især i Europa. Denne tilpasning til indtagelse af lactose i voksenalderen er muligvis en mutation i kromosom to, hvilket resulterer i gunstig på grund af tilstedeværelsen af lactase hos individer i hele voksenlivet. Laktoseintolerance er mere almindelig blandt asiatiske, afrikanske, afroamerikanske og indianske befolkninger dels på grund af lavere traditionelt mælk-og mejeriforbrug i voksenalderen. Laktoseintolerance kan også være forårsaget som et resultat af skade på tarmslimhinden som ved inflammatoriske tarmsygdomme eller cøliaki. Midlertidig laktasemangel kan endda forekomme som et resultat af virale, bakterielle infektioner, underernæring eller langvarig brug af medicin såsom antibiotika.

der er dog mennesker, der gennem årene reducerer deres produktion af lactase kan udløse laktoseintolerance, hvor indtagelse af mælk eller fødevarer, der indeholder lactose, producerer mavekramper, kvalme og diarre. Disse lidelser forekommer normalt mellem 20 minutter og 2 timer efter laktoseindtagelse. Da der mangler lactase, kan lactose ikke fordøjes og absorberes. Denne lactose akkumuleres i tarmen, hvor den på den ene side bruges af bakterier, der genererer gasser og syrer, og på den anden side lactose, som er et meget aktivt osmotisk stof, fanger vand ind i tarmens lumen, der producerer diarre og nedsætter hydratiseringstilstanden.

symptomer som forstoppelse, hovedpine, koncentrationstab, træthed eller muskelsmerter kan også forekomme. Symptomerne varierer fra person til person og afhænger af mængden af indtaget lactose. De fleste laktoseintolerante mennesker kan kun forbruge op til 0,5 l mælk om dagen i 2 eller flere doser hele dagen, mens andre mennesker næsten er helt intolerante. Forbruget af mejeriprodukter såsom yoghurt kan fremme tolerance, fordi meget af lactosen er blevet brugt af mælkesyrefermenter til at give anledning til mælkesyre.

på nuværende tidspunkt anslås det, at to tredjedele af verdens befolkning har laktoseintolerans med en meget variabel fordeling mellem forskellige racer og geografiske områder og endda blandt underpopulationer og stammer, hvor folk af nordeuropæisk afstamning er mindst tilbøjelige til at være laktoseintolerante.

Hvad er det til?

på trods af laktosens dårlige omdømme har dette næringsstof også sine positive funktioner.

strømkilde.

først og fremmest er det en fremragende kilde til kulhydrater og energi, dens energi frigives på en langvarig måde på grund af den langsomme hydrolyse i kroppen. Lactose har et lavt glykæmisk indeks (46) og producerer en langsom og beskeden stigning i blodglukose. Diæt, der indeholder fødevarer med lavt glykæmisk indeks, har sundhedsmæssige fordele og foretrækkes for mennesker med nedsat glukose, såsom diabetikere.

Lactose har kun 25% af sødmen af saccharose og bruges ofte som energikilde i spædbørn og børnefoder, hvor for meget sødme er uønsket.

fordøjelsessystem og næringsstofabsorption.

Lactose fremmer væksten af gavnlige tarmbakterier, såsom Bifidobacterium og lactobacilli, så det kan betragtes som et præbiotisk middel. Disse typer bakterier kaldes probiotika, de producerer mælkesyre fra lactose, og deres vækst bidrager til tarmbalancen ved at reducere væksten af potentielt patogene bakterier. Laktoseindtagelse hos spædbørn og børn kan øge deres modstand mod tarminfektioner og bidrage til opretholdelsen af en sund tarmflora.

syreproduktion reducerer tarmens pH, hvilket bidrager til bedre absorption af mineraler som calcium, magnesium, sink og mangan. De er alle nødvendige for normal vækst og udvikling og for et godt helbred.

andre fordele.

Lactose består af glucose og galactose. Denne galactose er afgørende for dannelsen af hjerne galactolipider. Derudover har lactose en minimal effekt på tandforfald sammenlignet med andre sukkerarter.